Wat Focus En Een Lantaarnpaal Met Elkaar Te Maken Hebben - Life Essentials Academy
Dorcas van der Smissen

Dorcas van der Smissen

Deel op facebook
Delen
Deel op twitter
Delen
Deel op linkedin
Delen
Deel op email
Abonneer

Wat Focus En Een Lantaarnpaal Met Elkaar Te Maken Hebben

Misschien herken je het wel. Je hebt een bepaalde taak of klus te doen en het lukt je maar niet om je focus op je werk te houden. Hoe graag je je aandacht ook op je werk wilt houden, je gedachten dwalen steeds af. Of je laat je steeds weer afleiden door wat er om je heen gebeurd. 

Dat ene artikel moet af, maar ja, die plant in de hoek van de kamer heeft toch ook dringend water nodig. Je had, als ondernemer, eigenlijk het liefst gisteren al de tekst voor je salespagina af willen hebben. Of je administratie bij moeten werken. Maar in gedachten weet je dat er een aantal mailtjes op je liggen te wachten die ook nog beantwoord moeten worden.

Misschien herken je je juist niet in het bovenstaande en lukt het jou om de hele dag je focus te behouden. En lukt het je om zonder problemen je taken van die dag of week af te ronden.

Toch zijn er heel wat mensen, waaronder ook veel ondernemers, die het lastig vinden om zich met totale focus op hun taak of werk te richten. En die focus of aandacht voor een langere tijd achter elkaar vast te houden. Als jij je hierin herkent, dan kan het inderdaad een behoorlijke uitdaging zijn om je aandacht te richten op dat wat nodig is. En vooral wat belangrijk is. Het liefst zou je willen dat er een toverformule is waardoor jij je perfect kunt focussen. Een formule die je, iedere keer wanneer je die nodig hebt, steeds weer kunt inzetten.  

Feiten En Fabels Over Focus

Er zijn al aardig wat ‘feiten’ geschreven over hoe lang bijvoorbeeld een volwassen persoon zich kan concentreren. Helaas verschillen deze feiten nogal. De een schrijft 10 minuten, de ander 20 minuten tot een half uur. En het schijnt dat het per persoon verschilt hoe lang het duurt voordat je volledig geconcentreerd aan het werk bent. Iets wat een probleem kan vormen bij bepaalde concentratie-technieken.

Bovendien hangt focus of concentratie ook van een aantal andere factoren af. Of je bijvoorbeeld goed uitgerust bent, je een gezond leefpatroon hebt en je mentaal en fysiek goed in je vel zit. Ik weet het, dat is een open deur. Ik denk persoonlijk, dat het enige wat met redelijke zekerheid gezegd kan worden, is dat het per persoon verschilt hoe goed iemand focus kan houden op een taak of bepaald werk.

Er zijn al talloze artikelen geschreven hoe jij je beter en sneller kunt concentreren en de bovenstaande tips zie ik regelmatig terugkomen. Stuk voor stuk heel waardevol en zéker de moeite waard om ze uit te testen of ze ook voor jou werken. Helaas is het ook waar dat er nog steeds veel mensen zijn die ondanks deze tips nog steeds moeite hebben met focus houden. Omdat elk persoon uniek is en weer anders in elkaar steekt. En omdat de omstandigheden ook steeds anders zijn. 

Hoe Focus Bij Jou Persoonlijk Werkt

Misschien is het wel veel interessanter om te ontdekken hoe focus of aandacht houden bij jou persoonlijk werkt. En wanneer jij je focus verliest. Je kunt jezelf vast wel een moment herinneren waarin je wel super gefocust, of in ‘flow’, aan het werk was. En kan je weer terug halen hoe blij was met het resultaat toen je werk af was. Welke factoren waren toen aanwezig? In welke omgeving was je toen? Wat deed je? En vooral, welk gevoel had je toen?

Ons brein werkt daarbij heel bijzonder. Ons brein kan ons aardig voor de gek houden. In negatieve zin, en gelukkig ook in positieve zin. Wanneer je je daar bewust van wordt, kun je dat ook weer bewust gaan inzetten. Denk maar aan het woordje ‘niet’. Wanneer er tegen een klein kind wordt gezegd: “Niet rennen”, zal het negen van de tien keer gebeuren dat de kleine zich als een speer uit de voeten maakt, met als gevolg, jij erachter aan. Of “niet denken aan een roze olifant”. Het beest is nergens te bekennen, en zeker geen roze. En toch was die roze olifant even in je gedachten. 

Gek genoeg lijkt het dus alsof het woordje ‘niet’ juist het tegenovergestelde veroorzaakt.

Lantaarnpaal

Stel je rijdt ’s avonds op een fietspad, waar maar weinig verlichting aanwezig is. Slechts een enkele lantaarnpaal. Waarschijnlijk let je dan vooral op de weg voor je, op andere weggebruikers en ben je misschien waakzaam op een kat die zomaar ergens het fietspad kan overschieten (iets wat bij ons in de buurt regelmatig voorkomt). Maar voordat je weg rijdt krijg je de waarschuwing mee: “Rij NIET tegen een lantaarnpaal aan”. Eén keer raden waar jouw focus dan ligt.

Grote kans dat je vooral bezig bent met NIET tegen een lantaarnpaal aan te rijden. In plaats dat je meer op de weg let en de weggebruikers. Om dan over die kat nog maar te zwijgen. Je zult vooral oog hebben voor de lantaarnpalen waar je niet TEGEN aan wilt rijden. Zo werkt het ook met taken waar we eigenlijk TEGENop zien. Of die een andere energie van ons vragen dan wanneer we met de dingen bezig zijn die we wél leuk vinden. 

Wanneer je de definitie van focus opzoekt dat staan er een aantal, waaronder ‘aandachtspunt’. Het betekend dat iets jouw specifieke aandacht heeft. Of ‘een object of kwestie waarop je denken en aandacht gericht is’. In het geval van ‘niet’ tegen de lantaarnpaal rijden, is je focus of aandacht op de lantaarnpaal gericht, in plaats van bij het écht veilig rijden. Om dus veilig thuis te komen, zul je je aandacht moeten richten op de weg voor je.

Gerichte Aandacht

Zo is het ook wanneer jij je focus of aandacht op je werk wilt richten. Een gezegde is: ‘Wat je water (of aandacht) geeft groeit’. Hoe meer jij gerichte aandacht geeft aan datgene wat je moet doen, hoe meer je geoefend raakt in focus. En misschien kan het je helpen om in gedachte te houden wat een afgeronde taak je oplevert. Tijd voor andere dingen, zoals ontspanning? Rust in je hoofd en in je lijf? Nieuwe leuke klanten? Meer Omzet? 

Veel heeft dan ook te maken met motivatie, iets waar ik in een ander artikel wat meer op in ga. Wanneer we heel gemotiveerd zijn dan zal het ons minder moeite kosten om onze focus daar bij te houden. Gelukkig kun je wel enigszins beïnvloeden met welke stemming jij een taak of werk kan gaan beginnen. Bedenk bijvoorbeeld WAAROM je een bepaalde taak doet en welke positieve gevolgen dat heeft wanneer het af is. Niet dat het doen van je administratie direct leuk wordt, maar wel dat het daarna afgerond is en je je dan kunt richten op andere dingen. Het is dus mogelijk om je te focussen en je aandacht op datgene te richten wat belangrijk voor je is. 

Ik ben benieuwd welke manieren jij al ontdekt hebt waardoor jij je aandacht beter kunt vast houden. Wil je ze delen? Zo kunnen we misschien van elkaar leren.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of zou je wel hulp willen bij het ontdekken van jouw persoonlijke werkstijl? Laat het me weten in de comments en ik neem contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatie-gesprek. 

Scroll naar top