World Emoji Day - Life Essentials Academy
Dorcas van der Smissen

Dorcas van der Smissen

Deel op facebook
Delen
Deel op twitter
Delen
Deel op linkedin
Delen
Deel op email
Abonneer

World Emoji Day

Vandaag is het World Emoji Day. Emoji’s, je weet wel, die gezichtjes die we gebruiken om in tekstberichten emoties mee te kunnen geven aan onze woorden. Elk jaar komen er steeds meer bij. Logisch, want als mens gaan we elke dag meerdere keren door verschillende emoties en stemmingen heen. En dan is het fijn, en ook grappig dat we emoji‘s kunnen gebruiken wanneer we iemand een berichtje sturen. Om zo meer betekenis aan onze woorden te kunnen geven.

Wat mij de laatste tijd wel opvalt is dat de meesten er vaak minder moeite mee hebben emoji’s te sturen in hun communicatie dan daadwerkelijk te uiten hoe we ons van binnen voelen. Datgene wat we echt van binnen voelen, wat we graag een ander zouden willen vertellen. Wat onze diepste verlangens en wensen zijn. Wat we écht willen.

En nee, het zou ook niet reëel zijn dat we altijd maar alles kunnen zeggen waar, wanneer en tegen wie, wat er in ons hoofd zit. Dat zou voor bijzondere situaties kunnen zorgen. Aan de andere kant kan ik zo genieten van het feit dat hele jonge kinderen zo ongedwongen en vrij zeggen wat er in hun hoofdjes omgaat.

Draadjes

Ik herinner me dat ik een keer onderweg was met de trein, samen met mijn dochter. Toen een peuter van een jaar of twee. Schuin tegenover ons zat een jonge man met een walkman (die tijd dus), met oortjes in. Mijn dochter had dat een tijdje zitten bestuderen, en kon daar blijkbaar geen betekenis aan geven. Want ineens vroeg ze, in een volle coupé: “Mama, wat heeft die meneer voor draadjes in zijn oren?” Het gegniffel in de ruimte was zachtjes hoorbaar. Ik probeerde haar zo goed mogelijk uit te leggen wat die draadjes waren en waarom die meneer ze in zijn oren had.

Wat heerlijk als je als kind dit soort vragen gewoon kan en mag stellen zonder dat daar negatief, of anders op gereageerd wordt.

Wat als?…

En toch…, wat als jij je als kind niet altijd begrepen voelde? Dat je je niet altijd zo kon uiten zoals jij graag had gewild? Of wat als je het gevoel had dat er dingen van je verwacht werden waar je eigenlijk niet aan kon voldoen? Wat als je het gevoel hebt gehad dat je een bepaalde rol vervulde niet eigenlijk niet van jou was, die niet bij jou paste?

Wat als je je nu herkent in bepaalde ‘hokjes’ zoals: ADHD, HSP of andere etiketten. En daar niet in wilt zitten? Of wat als je bijvoorbeeld overprikkeling ervaart wanneer je juist gezellig met vrienden of familie wilt zijn. Of op een netwerkbijeenkomst en alle indrukken je eigenlijk teveel worden? En dat je daar dan eigenlijk niets van of over durft te zeggen. Omdat je anders het gevoel hebt een ‘spelbreker’ te zijn en in het hokje ‘ongezellig geduwd’ wordt. Dat je wordt gezien als verlegen, stil en onzeker?

Of je nu een baan in loondienst hebt of ondernemer bent, we hebben allemaal te maken met allerlei situaties die emoties oproepen. Op een aantal van die situaties heb je wel invloed. En op andere situaties heb je juist geen invloed. Behalve ervoor kiezen hoe je met zo’n bepaalde situatie om wilt gaan. En hoe je die situatie beleefd.

Benoemen

Veel van onze behoeften durven we niet te uiten omdat we de angst hebben of bang zijn om als vreemd, verlegen, anders, saai of ongezellig bestempeld te worden. En eigenlijk zijn we daarmee bang voor afwijzing. Bang dat we niet gehoord, gezien en begrepen worden.

Ik vermoed dat veel van de ‘overprikkeling’ die we soms als mensen ervaren, verminderd kan worden wanneer we durven aan te geven waar onze behoeften en wensen liggen. Alleen al het uiten van wat er van binnen speelt, wat er gebeurd in hoofd én lijf, kan stress verlagen. Het benoemen kan ruimte geven om naar andere en nieuwe mogelijkheden te kijken.

Op je telefoon (of tablet of laptop) kun je kiezen welke emoji je gebruikt om iets duidelijker te maken wat we bedoelen. En hoe we ons misschien voelen. In onze communicatie met anderen kan het al een heel verschil maken wanneer we met respect en de juiste intentie naar een ander durven te benoemen wat er van binnen gebeurd. Wanneer je aan wilt geven wat je écht wilt. Wat je écht nodig hebt.

Leuke weetjes over World Emoji Day

Wereldemojidag is sinds 2014 een Internationaal gevierde dag waarop het gebruik van emoji’s wordt gevierd. De reden dat deze dag is gekozen is vanwege het feit dat de kalender-emoji in IOS (en enkele andere besturingssystemen) deze dag aangeeft.

Wereldemojidag wordt gebruikt voor diverse emoji-gerelateerde evenementen. Zo werd op 17 juli 2016 The Emoji Movie aangekondigd en op 17 juli 2017 kondigde het Londense Royal Opera House aan om 20 bekende operas en balletten in emoji-vorm online te zetten (bron: Wikipedia)

 

Zou je graag willen leren hoe jij je communicatie anders kunt inzetten en zo ook sneller resultaten haalt in je business en andere gebieden van je leven? Neem dan gerust contact op. Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden voor jou en je bedrijf.

Wil je weten hoe je meer grip op je leven kunt krijgen en op die manier ook je bedrijf sneller laat groeien? Download dan hier jouw gratis Stappenplan.

Scroll naar top